Dumplings & gyoza

Dumplings en gyoza gaan er op elk moment van de dag wel in: als voorgerecht, als onderdeel van een dimsum-tafel of als snack tussendoor. Deze gevulde deeghapjes móét je proberen. Heb jij ze weleens zelf gemaakt?

Ingrediënten

Bereiding

Wat is het verschil tussen dumplings en gyoza?

Wat is het verschil tussen dumplings en gyoza?

Dumplings is een verzamelnaam voor alle soorten gevuld deeg. Technisch gezien valt ravioli hier ook onder, maar met dumplings wordt meestal een variant uit een Aziatische keuken bedoeld. Die zijn er in allerlei vormen en maten:

  • Gestoomd
  • Gefrituurd
  • In soep en met verschillende soorten vulling.

Gyoza zijn Japanse dumplings, meestal gevuld met varkensvlees, die worden gestoomd en daarna knapperig gebakken in de pan.

Dumplings maken: hoe doe je dat?

Dumplings maken: hoe doe je dat?

Dumplings maken is een eitje!

Maak het deeg:

Qua vulling kun je er totaal op los variëren:

  • Groenten, gehakt en fijngemalen garnalen zijn klassiekers.
  • Of maak je dumplings nog specialer en vul wontons (de Chinese variant) met hoisineend.
  • Breng de vulling op smaak met Aziatische smaakmakers zoals sojasaus, sesamolie, gember, knoflook en/of bosui.

Na het vouwen kun je de dumplings gemakkelijk stomen, maar als je geen stoommand of -pan hebt, kun je ze ook gewoon koken.

Gyoza maken: hoe doe je dat?

Gyoza maken: hoe doe je dat?

Gyoza maken? De vellen maak je makkelijk zelf:

  • Met tarwebloem en water of kun je kant-en-klaar kopen. Met dit recept voor gyoza met nori vrolijk je dat deeg op met een extra ingrediënt.

Gyoza-vulling wordt vaak gemaakt van gehakt of garnalen, maar je kunt het ook vegetarisch houden.

Er zijn twee manieren om gyoza te bereiden:

  • Bak de gyoza in zonnebloemolie in een koekenpan. Doe vervolgens een scheut water bij de gyoza, doe de deksel op de pan en laat 3 tot 5 minuten stomen.
  • Of kook de gyoza 5 minuten, droog ze af (om spetteren te voorkomen) en bak ze dan knapperig in de koekenpan.