- 1
- 2
- 3
Springrolls
Springrolls vinden hun oorsprong in Azië, waar je per land en zelfs per regio vele variaties kunt vinden. We kennen springrolls voornamelijk uit Vietnam, waar ze gỏi cuốn (gerolde salade) worden genoemd. De basis is een rijstvel gevuld met verse groenten, mihoen en iets hartigs als gestoomde garnalen, buikspek of tofu. Niet alleen lekker, maar ook mooi: het doorzichtige rijstvel vraagt om het mooi neerleggen van de ingrediënten. Dus… klaar? Rollen maar!
Ingrediënten

Wat is het verschil tussen een springroll en summer roll?
Springroll is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende ‘rolls’. Een springroll is over het algemeen een roll van rijstpapier of een vel van bloem gevuld met groente, eventueel vlees of garnalen en dunne noedels. Die kun je dan gefrituurd, gestoomd of rauw eten. Summer rolls vallen daar weer onder en zijn meestal de versie van rijstpapier gevuld met groente, mihoen en ganalen/vlees.

Hoe vul en rol je springrolls?
In 3 stappen rol je in no time je eigen springrolls:
Goede voorbereiding
Voordat je gaat rollen, moet je alle ingrediënten snijden, bakken en stomen en in bakjes doen. Dat is even een werkje, maar het maakt het rollen veel relaxter.
Even dompelen
Elk rijstvel dompel je onder in een pan of kom met warm water. Uit het water leg je het vel direct op een plank. In het begin is het vaak nog een beetje stug, maar zodra alle ingrediënten erop liggen, is het zacht geworden en kun je gaan rollen.
Rollen doe je zo
Rollen moet je even in de vingers krijgen. Leg de eerste ingrediënten zo laag mogelijk op het velletje en houd aan beide zijkanten ongeveer drie centimeter vrij.
Vouw de onderkant van het vel over de ingrediënten heen en duw het een beetje naar je toe. Rol tot halverwege het vel. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol weer verder. Probeer ’m strak te vouwen, dan vallen de ingrediënten er tijdens het eten niet uit. Gebruik van alle ingrediënten een klein plukje of schepje, want je springroll wordt sneller vol dan je denkt. Hoe minder je erin doet, hoe makkelijker je hem maakt.
In Vietnam eet je springrolls (gỏi cuốn) op straat, maar ook thuis als hoofdmaaltijd. Je zet alle ingrediënten op tafel en iedereen rolt zelf. Het is dezelfde soort gezelligheid als we in Nederland kennen bij gourmetten.
Vegan springrolls
In deze vegan springrolls met avocado en tofu proef je de lente! Met dit makkelijke recept zet jij in een handomdraai een mooi voorgerecht op tafel!
VOORGERECHT – 12 STUKS. – 30 MIN.
INGREDIËNTEN
100 g dikke rijstnoedels
1 el arachideolie
180 g tofu roerbakgehakt fijngekruid (AH Biologisch)
10 g verse munt
15 g verse koriander
4...
00:34