- 1
- 2
- 3
Aantal porties
300 gram kristalsuiker | |
200 gram plantaardige margarine | |
1 eetlepel misopasta | |
75 ml soja keuken | |
5 gram baksoda | |
300 gram zelfrijzend bakmeel | |
200 ml amandeldrink ongezoet | |
100 ml zonnebloemolie | |
1 eetlepel AH Biologisch appelciderazijn | |
1.5 eetlepel vanillearoma | |
75 gram poedersuiker |
papieren muffinvormpje
muffinvorm met 12 holtes (ingevet)
sateprikker
spuitzak met kartelmondje
Verdeel ⅓ van de suiker in 1 laag in een steel-pan met dikke bodem. Voeg 1 el water (per 12 porties) toe en breng op laag vuur aan de kook, laat in ca. 6 min. karamelliseren tot een diepe, goudbruine kleur.
Haal de pan van het vuur en roer er met een houten lepel de misopasta en ⅛ van de margarine door. (Kijk uit voor hete spetters!) Voeg vervolgens in delen de sojaroom toe en roer met een houten lepel tot een gladde karamel, laat 10 min. afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 °C en verdeel de papieren vormpjes over de muffinvormpjes. Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, de baksoda en de rest van de suiker. Meng met een garde de amandeldrink, olie, azijn en ⅔ van de vanillearoma erdoor. Meng tot een egaal en dik beslag.
Meng de helft van de miso-karamel door het beslag en verdeel over de vormpjes.
Bak in het midden van de oven in ca. 20 min. goudgeel en gaar. Controleer of de cakejes gaar zijn door met de satéprikker in het midden van 1 cupcake te prikken. Komt deze er schoon uit, dan zijn de cakejes gaar. Laat minimaal 15 min. afkoelen in de vorm.
Maak ondertussen de botercrème: klop de rest van de margarine met de rest van het vanillearoma. Voeg de poedersuiker in delen toe en klop in 4-5 min. luchtig en schep in de spuitzak.
Verdeel de botercrème in dikke cirkels over de cupcakes en laat in het midden een opening, giet daar de miso-karamel in.