Zorg dat de roomboter koud is. Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Doe de bloem en het amandelmeel in de keukenmachine en mix met korte pulsen. Voeg de koude boter, kristalsuiker, crème fraîche en het eigeel toe en mix tot het een samenhangend deeg vormt. Schep op het werkblad en vorm er een plak van 15 x 20 cm van (per 17 stuks). Wikkel in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Haal het deeg uit de koelkast en rol met de deegroller uit tot het een plak van 3 mm. dik. Steek er 34 koekjes uit (per 17 stuks). Steek uit de helft van de koekjes een rondje uit het midden. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 12-15 min. tot lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en laat 30 min. op de bakplaat afkoelen.
Bestuif de koekjes met een gat met de poedersuiker. Verdeel ⅔ van de jam over de koekjes zonder gat en top af met de koekjes met gat. Vul de gaten van de koekjes met de rest van de jam.
Non-plus-ultrakoekjes van Emma
'Non plus ultra' vertaalt in het Latijn naar 'het beste wat er is' - en dat is een uitstekende benaming voor deze heerlijke koekjes! Met dit familierecept van Emma maak je prachtige koekjes op basis van amandelmeel met een vulling van rozenbotteljam.
- bereidingstipHeb je geen keukenmachine, gebruik dan een handmixer met deeghaken.
- resttipGebruik het overgebleven eiwit om Emma's puslice (kokoskoekjes) te maken.
- achtergrondinfoThuiskok Emma, AllerHande 7 2024. Emma: ‘Voor ons is kerstavond net zoiets als sinterklaasavond voor veel Nederlanders. Na de traditionele stokvis liggen er opeens cadeautjes onder de boom! Dat is ook het moment dat de schaal met koekjes op tafel komt.'
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Non-plus-ultrakoekjes van Emma
'Non plus ultra' vertaalt in het Latijn naar 'het beste wat er is' - en dat is een uitstekende benaming voor deze heerlijke koekjes! Met dit familierecept van Emma maak je prachtige koekjes op basis van amandelmeel met een vulling van rozenbotteljam.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD197281_220x162_JPG.jpg)
nagerecht
17 porties
305 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Zorg dat de roomboter koud is. Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Doe de bloem en het amandelmeel in de keukenmachine en mix met korte pulsen. Voeg de koude boter, kristalsuiker, crème fraîche en het eigeel toe en mix tot het een samenhangend deeg vormt. Schep op het werkblad en vorm er een plak van 15 x 20 cm van (per 17 stuks). Wikkel in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Haal het deeg uit de koelkast en rol met de deegroller uit tot het een plak van 3 mm. dik. Steek er 34 koekjes uit (per 17 stuks). Steek uit de helft van de koekjes een rondje uit het midden. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 12-15 min. tot lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en laat 30 min. op de bakplaat afkoelen.
Bestuif de koekjes met een gat met de poedersuiker. Verdeel ⅔ van de jam over de koekjes zonder gat en top af met de koekjes met gat. Vul de gaten van de koekjes met de rest van de jam.
bereidingstip:Heb je geen keukenmachine, gebruik dan een handmixer met deeghaken.
resttip:Gebruik het overgebleven eiwit om Emma's puslice (kokoskoekjes) (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1200619) te maken.
achtergrondinfo:Thuiskok Emma, AllerHande 7 2024. Emma: ‘Voor ons is kerstavond net zoiets als sinterklaasavond voor veel Nederlanders. Na de traditionele stokvis liggen er opeens cadeautjes onder de boom! Dat is ook het moment dat de schaal met koekjes op tafel komt.'
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 17 porties)
280 g ongezouten roomboter
3 scharreleieren
350 g tarwebloem
150 g amandelmeel
50 g kristalsuiker
2 tl crème fraîche
30 g poedersuiker
200 g fijngezeefde rozenbotteljam in pot
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
ronde uitsteekvorm (Ø 4 cm)
deegroller
uitsteekrondje (Ø 1 cm)
bakpapier