Maal de walnoten in de keukenmachine fijn. Splits het ei, het eigeel gebruik je niet.
Voeg de bloem, ⅛ van de vanillesuiker en de kristalsuiker toe en mix met korte pulsen. Voeg de koude roomboter en het eiwit toe en mix tot het een samenhangend deeg vormt. Schep uit de kom, vorm er een bal van en wikkel in vershoudfolie. Leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Haal het deeg uit de koelkast en kneed goed door. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken (per 32 stuks) en rol elk stuk uit tot een sliert van 1 cm dik. Snijd de slierten vervolgens in stukjes van 5 cm. Vorm elk stukje deeg tot een halve maan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20-30 min. in de oven tot lichtbruin en gaar.
Mix ondertussen de poedersuiker met de rest van de vanillesuiker in een kommetje.
Haal de koekjes uit de oven. Laat ze 2 min. op de bakplaat afkoelen en wentel ze dan door de vanille-poedersuiker. Leg terug op de bakplaat, bestrooi met de rest van de vanille-poedersuiker en laat minimaal 1 uur volledig afkoelen.
Vanili-kiflice (vanille-halvemaantjes) van Emma
Vanili-kiflice zijn Kroatische koekjes, een familierecept van Emma dat elke kerst weer gemaakt wordt. De halvemaankoekjes maak je met walnoten en wentel je in vanille-poedersuiker voor een lekker zoet, bros koekje.
- bereidingstipHeb je geen keukenmachine, gebruik dan een handmixer met deeghaken.
- bereidingstipThuiskok Emma, AllerHande 7 2024. Emma: ‘Voor ons is kerstavond net zoiets als sinterklaasavond voor veel Nederlanders. Na de traditionele stokvis liggen er opeens cadeautjes onder de boom! Dat is ook het moment dat de schaal met koekjes op tafel komt.'
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Vanili-kiflice (vanille-halvemaantjes) van Emma
Vanili-kiflice zijn Kroatische koekjes, een familierecept van Emma dat elke kerst weer gemaakt wordt. De halvemaankoekjes maak je met walnoten en wentel je in vanille-poedersuiker voor een lekker zoet, bros koekje.
nagerecht
32 porties
125 kcal
25 min. bereiden
2 uur wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Maal de walnoten in de keukenmachine fijn. Splits het ei, het eigeel gebruik je niet.
Voeg de bloem, ⅛ van de vanillesuiker en de kristalsuiker toe en mix met korte pulsen. Voeg de koude roomboter en het eiwit toe en mix tot het een samenhangend deeg vormt. Schep uit de kom, vorm er een bal van en wikkel in vershoudfolie. Leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Haal het deeg uit de koelkast en kneed goed door. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken (per 32 stuks) en rol elk stuk uit tot een sliert van 1 cm dik. Snijd de slierten vervolgens in stukjes van 5 cm. Vorm elk stukje deeg tot een halve maan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20-30 min. in de oven tot lichtbruin en gaar.
Mix ondertussen de poedersuiker met de rest van de vanillesuiker in een kommetje.
Haal de koekjes uit de oven. Laat ze 2 min. op de bakplaat afkoelen en wentel ze dan door de vanille-poedersuiker. Leg terug op de bakplaat, bestrooi met de rest van de vanille-poedersuiker en laat minimaal 1 uur volledig afkoelen.
bereidingstip:Heb je geen keukenmachine, gebruik dan een handmixer met deeghaken.
bereidingstip:Thuiskok Emma, AllerHande 7 2024. Emma: ‘Voor ons is kerstavond net zoiets als sinterklaasavond voor veel Nederlanders. Na de traditionele stokvis liggen er opeens cadeautjes onder de boom! Dat is ook het moment dat de schaal met koekjes op tafel komt.'
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
200 g ongezouten roomboter
100 g ongebrande walnoten
1 scharrelei
350 g tarwebloem
16 g vanillesuiker
80 g kristalsuiker
50 g poedersuiker
Dit heb je nodig
staafmixer of keukenmachine
vershoudfolie
bakpapier