Oven voorverwarmen op 175 ºC. Walnoten grof hakken, pruimen in kleine stukjes snijden. In kom boter en basterdsuiker met mixer romig kloppen. Ei en vanillesuiker erdoor kloppen. Bloem, bakpoeder en zout door beslag mengen. Walnoten en pruimen erdoor spatelen en deeg ca. 15 minuten in koelkast laten opstijven. Deeg in 8 porties verdelen en er met bloem bestoven handen ballen van draaien. Deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten leggen (de koeken worden 3-4 cm groter tijdens het bakken). Deeg met handpalm platdrukken tot cirkels van ca. 8 cm. Koeken in ca. 15 minuten lichtbruin bakken. Bakplaat uit oven nemen, koeken enkele minuten laten afkoelen en opstijven. Koeken dan voorzichtig met paletmes op rooster leggen en verder laten afkoelen.
- algemeenMet het koekdeeg als basis valt volop te variëren met de vulling. Vervang de pruimen bijvoorbeeld door gewelde abrikozen en combineer die met gehakte pistachenootjes of amandelschaafsel. Ook lekker: gehakte pecannoten met blanke rozijnen.
Walnoot-pruimenkoeken
nagerecht
8 porties
380 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
Aan de slag
Oven voorverwarmen op 175 ºC. Walnoten grof hakken, pruimen in kleine stukjes snijden. In kom boter en basterdsuiker met mixer romig kloppen. Ei en vanillesuiker erdoor kloppen. Bloem, bakpoeder en zout door beslag mengen. Walnoten en pruimen erdoor spatelen en deeg ca. 15 minuten in koelkast laten opstijven. Deeg in 8 porties verdelen en er met bloem bestoven handen ballen van draaien. Deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten leggen (de koeken worden 3-4 cm groter tijdens het bakken). Deeg met handpalm platdrukken tot cirkels van ca. 8 cm. Koeken in ca. 15 minuten lichtbruin bakken. Bakplaat uit oven nemen, koeken enkele minuten laten afkoelen en opstijven. Koeken dan voorzichtig met paletmes op rooster leggen en verder laten afkoelen.
algemeen:Met het koekdeeg als basis valt volop te variëren met de vulling. Vervang de pruimen bijvoorbeeld door gewelde abrikozen en combineer die met gehakte pistachenootjes of amandelschaafsel. Ook lekker: gehakte pecannoten met blanke rozijnen.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
100 g gepelde walnoten
100 g gewelde pruimen
125 g zachte roomboter
125 g lichtbruine basterdsuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
175 g bloem
½ theelepel bakpoeder
1 mespunt zout
Dit heb je nodig
bakpapier