Schil en snijd het vruchtvlees van de mango (ca. 450 g vruchtvlees) in stukjes van 1 cm. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, korianderzaad, nigellazaad en cayennepeper toe en bak nog 2 min. mee. Voeg de mangostukjes, azijn, rozijnen, suiker en het water toe en laat op laag vuur met de deksel op de pan 20 min. koken. Plet de grotere stukken mango een beetje met een pureestamper.
Boen ondertussen de citroen schoon. Rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Voeg na 20 min. 2 el sap, het rasp en het zout toe. Meng goed en voeg eventueel meer azijn of wat meer suiker toe. Laat zonder deksel op de pan inkoken toe een dikke jam, dit duurt ca. 10 min.
Chutney
Chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken, en lekker bij bijvoorbeeld curry. Chutney wordt gemaakt van fruit en (sommige) groenten. Daaraan wordt vaak tamarinde, suiker, azijn en kruiden toegevoegd. Fruit of groente over? Maak chutney!
Chutney recepten
Mangochutney maken: zo doe je dat
Ingrediënten
Aantal porties
2 verse mango's | |
1 middelgrote ui | |
2 tenen knoflook | |
1 eetlepel zonnebloemolie | |
1 theelepel korianderzaad | |
1 theelepel nigellazaad | |
0.5 theelepel gemalen cayennepeper | |
50 ml azijn | |
25 gram rozijnen | |
1 theelepel kristalsuiker | |
100 ml water | |
1 biologische citroen | |
1 theelepel zout |
Chutney maken: hoe doe je dat?
Met chutney’s kun je eindeloos variëren, want van bijna elke fruitsoort kun je wel een chutney maken. Mangochutney is misschien wel de bekendste versie en wordt gemaakt van verse mango. Ook tomatenchutney en pompoenchutney zijn erg lekkere varianten. Chutney maak je heel makkelijk zelf: je snijdt het fruit in stukjes en kookt die samen met (gebakken) ui, knoflook, kruiden, azijn en suiker tot een dikke saus. In de Indiase en Pakistaanse keuken, waar chutney vandaan komt, wordt er vaak ook nog tamarinde aan toegevoegd.
Chutney gebruiken: wat kun je er allemaal mee?
Heb je chutney gemaakt? Laat ‘m dan afkoelen en stop de chutney daarna in een mooie, glazen pot. Ongeopend blijft de chutney in de koelkast enkele weken houdbaar. Daarna kun je er alle kanten mee op. Eet je chutney bijvoorbeeld bij een Indiase curry, kip, naan, samosa of pappadums. Maar chutney is ook de perfecte dip, zoals voor cassavechips of kaas. En wat dacht je van uienchutney op bruschette met geitenkaas?
Kabeljauwburger met mangochutney
Zin is vis vanavond? In deze receptvideo laten we je zien hoe je kabeljauwburgers met een frisse mangochutney kunt maken. Eet smakelijk!
Verhit 1 eetlepel arachideolie in een koekenpan en bak 4 kabeljauwburgers in 10 minuten op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Naanbrood
Bereid ondertussen 2 knoflook-koriander-naans volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ...
02:00