Gezonde ovenschotels

Dol op ovenschotels, maar wil je gezond eten? Geen probleem! Van een gezonde ovenschotel met kip tot een vega variant: hieronder hebben we alle gezonde ovenschotels op een rijtje gezet. Perfect voor een doordeweekse dag.

Gezonde ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree

Ingrediënten

Aantal personen

1 kg iets kruimige aardappel

650 ml De Zaanse Hoeve halfvolle melk

400 gram kastanjechampignons

4 eetlepel milde olijfolie

2 preien

300 gram kipfiletreepjes

50 gram volkoren tarwemeel

100 gram De Zaanse Hoeve mild 30+ geraspt

7.5 gram verse krulpeterselie

2 sneetjes volkorenbrood

Dit heb je nodig

  • pureestamper

  • broodrooster

  • staafmixer of keukenmachine

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en snijd de aardappelen, kook in 20 min. gaar en stamp fijn met de pureestamper. Meng 150 ml melk (per 4 personen) erdoor en breng op smaak met peper.

  2. Snijd de champignons in plakjes. Verhit ¼ van de olie in een hapjespan en bak de champignons met peper in 10 min. op hoog vuur goudbruin. Neem uit de pan. Halveer ondertussen de preien in de lengte, spoel onder stromend water en snijd in dunne halve ringen. Bak de kip met peper 5 min. op middelhoog vuur in het champignonvocht. Voeg de prei toe en bak 2 min. mee.

  3. Verwarm de rest van de olie in een soeppan. Voeg het meel toe, roer glad met een garde en laat op laag vuur 3 min. garen. Voeg al roerend in delen de rest van de melk toe. Zet het vuur hoger en roer tot bechamelsaus. Voeg de kaas toe en laat op laag vuur smelten. Snijd de peterselie fijn en voeg samen met de kip, prei en champignons toe aan de kaassaus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

  4. Rooster het brood in de broodrooster en maal fijn in de keukenmachine of het bakje van de staafmixer.

  5. Verdeel de kip-champignonsaus over de ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree erover en bestrooi met de broodkruimels. Bak de ovenschotel in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Bonenschotel met ei en verse kruiden

Om deze vegetarische ovenschotel met ei, bonen en verse kruiden kun je bijna niet heen. De bonenschotel is vullend, gezond én vegetarisch. En je hebt ‘m ook nog eens in 15 minuten gemaakt! What’s not to like? Wij weten het wel. Snel de keuken in voor deze bonenschotel!

INGREDIËNTEN
2 gele paprika’s 
250 g snoepgroente tomaat (emmer 500 g) 
4 el olijfolie 
1 bakje munt (15 g...

00:33