- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Waar komt noedelsoep vandaan?
De eerste documentatie van noedelsoep is gevonden in 1200 na Christus in China. Noedels bestonden al langer (sinds de derde eeuw voor Christus), maar dit was de eerste keer dat ze gecombineerd werden met bouillon. Ramennoedels zijn Japanse noedels die veel bite hebben en in de populaire Japanse noedelsoep ramen worden gegeten. De eerste ramen werd pas eeuwen later dan de eerste noedel, rond 1660, geïntroduceerd. Noedelsoep wordt door heel Azië gegeten en elk land heeft zijn eigen variant. In Vietnam is dat pho, in Maleisië en Singapore laksa, in Japan ramen en in China heeft elke regio zelfs z’n eigen specialiteit.

Welke noedels voor welke soep?
Elke soort soep heeft een eigen soort noedel. De noedel voor Japanse ramen heeft bijvoorbeeld een stuk meer bite dan de standaard eiernoedel. Ook udon wordt vaak gebruikt in Japanse soep, dit is een vrij dikke noedel. In Vietnamese pho worden platte rijstnoedels gebruikt en in Maleisische laksa gaan eiernoedels of dunne rijstnoedels. Voor Indonesische soto ajam wordt vaak rijst gebruikt, maar soms ook glasnoedels. Dit zijn heel dunne noedels die een beetje op mihoen lijken, maar niet van rijstebloem maar van mungbonenmeel worden gemaakt. In Chinese wontonsoep worden heel dunne eiernoedels gebruikt, en in andere Chinese soepen gaan soms dikkere eiernoedels of (ronde) rijstnoedels.

Noedelsoep: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?
Als je noedelsoep wilt bewaren, kun je het beste alle componenten apart bewaren. Anders worden de ingrediënten in de soep zompig. Maak drie bakjes: een voor de bouillon, een voor de gekookte noedels en een voor de overige ingrediënten. Alle ingrediënten kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer zijn de noedels 3 maanden en de bouillon 1 jaar houdbaar. Ook kip of vlees kun je slechts 3 maanden bewaren. Als je verse kruiden als topping gebruikt, bijvoorbeeld selderij of koriander, vries die dan niet in. Deze kun je het beste opnieuw kopen als je het gerecht weer maakt. Breng de bouillon in een pan aan de kook en verwarm hierin eerst het vlees en de groente een paar minuten. Voeg de noedels toe en laat nog 1 minuut meekoken totdat ze warm zijn. Serveer eventuele toppings apart.

De perfecte noedels
De noedels bepalen voor een groot gedeelte het succes van je Aziatische maaltijd. De Nissin Soba Noodles zijn heerlijke, authentieke Japanse noodles met yakisoba saus. Voeg 1 van de diverse smaken toe aan jouw aziatische gerecht en zet in een handomdraai een smakelijke maaltijd op tafel. (Advertentie)
Noedelsoep
De vegetarische versie van ramen, Japanse noedelsoep, wordt oorspronkelijk gemaakt op basis van dashi en gedroogde shiitake. Wij hebben een nèt andere versie gemaakt, die we daarom liever noedelsoep noemen in plaats van ramen. Een kom ramen bestaat traditioneel uit verschillende, even belangrijke componenten: de tare (spreek uit als ‘tah-reh’) als smaakmaker van de bouillon, de bouillon zelf, noedels, toppings en eventueel ...
02:23
Aziatische keukens