- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Wat is zuurdesembrood?
Brood moet rijzen om luchtig te worden, hiervoor wordt vaak gist gebruikt. Bij zuurdesembrood gebruik je in plaats van gist een zogenoemde zuurdesemstarter die je maakt van bloem of (volkoren)meel en water. Doordat er lucht bij komt gaat het mengsel leven en dat zorgt ervoor dat het brooddeeg rijst. Zuurdesembrood heeft zijn naam dus te danken aan de lichtzure smaak die het brood krijgt door dit natuurlijke fermentatieproces.

Zuurdesemstarter: wat is dat?
Een zuurdesemstarter is niks meer dan een combinatie van bloem of meel en water. Dit kan witte tarwebloem zijn, maar soms wordt er ook (een gedeelte) volkoren tarwemeel of roggemeel toegevoegd. Doordat er lucht bij komt, fermenteert de starter en gaat hij leven en bubbelen. Een starter moet minimaal een week lang dagelijks worden gevoed met eenzelfde hoeveelheid nieuwe bloem en nieuw water om in leven te blijven. Door starter toe te voegen aan je deeg, wordt het rijsproces in werking gezet en krijg je een heerlijk luchtig brood. De zuurdesemstarter neemt hier dus de plaats in van gist.

Zuurdesembrood maken: hoe doe je dat?
Je maakt zuurdesembrood door een brooddeeg van bloem, water en zout te maken en hier de zuurdesemstarter aan toe te voegen. Het deeg laat je vervolgens rijzen en kneed je in de goede vorm. Je moet het deeg twee keer laten rijzen, de eerste rijs duurt 4 tot 7 uur en de tweede rijs 12 uur. Je kunt in de wachttijd natuurlijk wel gewoon wat anders gaan doen, dus de tijd dat je actief bezig bent is echt een stuk korter. Maar wel een goede test om je geduld op de proef te stellen! Het rijzen zorgt ervoor dat het brood heerlijk luchtig wordt. Zodra het deeg goed is gerezen en gevormd, bak je het in een heel hete oven. Zin om aan de slag te gaan? Bekijk hier het volledige recept voor het maken van zuurdesembrood.
Brooddeeg maken
Wat is er lekkerder dan de geur van zelfgebakken brood? In deze instructievideo laten we je zien hoe je zelf brooddeeg kunt maken.
Hoe maak je brooddeeg?
Brooddeeg maak je van bloem, gist en water en zout. We gebruiken gedroogde gist. Doe de gist in een kom, voeg wat lauwwarm water toe. De temperatuur van het water is cruciaal voor een goed eindresultaat. Als het water te warm is, dan doodt...
04:10