Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de peterselie fijn.
Verwarm de olie in de grote koekenpan (of hapjespan) op middelhoog vuur. Fruit de ui 5 min. onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, paprika, peterselie, paprikapoeder en het komijnzaad 2 min. mee.
Doe de gepelde tomaten bij het ui- paprikamengsel. Plet ze iets met een lepel tegen de zijkant van de pan. Schep om, breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Laat 10 min. zacht koken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak een kuiltje in het tomatenmengsel met de achterkant van een lepel en breek er voorzichtig een ei boven. Herhaal dit met de rest van de eieren. Bestrooi elk ei licht met peper. Leg de deksel op de pan en laat het mengsel 5-7 min. zacht koken, tot het eiwit net is gestold.
Verwarm de pita’s in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de koriander fijn. Bestrooi de shakshuka met de koriander en serveer het gerecht met de pita’s.
Shakshuka
Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en Midden-Oosten gegeten, met elke streek een eigen variatie. De basis is tomaat -vers in het seizoen of anders uit blik- en ei. Shakshuka kan mild zijn, maar ook pittig. Het wordt traditioneel gegeten als ontbijt.
- bereidingstipDit gerecht kun je t/m stap 3 een dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Warm de saus dan weer op en breek er daarna pas de eieren boven.
- achtergrondinfoIn plaats van tomaten kunnen er ook veel andere groenten in shakshuka, afhankelijk van wat er in het seizoen is en wat er in de koelkast ligt.
Shakshuka
Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en Midden-Oosten gegeten, met elke streek een eigen variatie. De basis is tomaat -vers in het seizoen of anders uit blik- en ei. Shakshuka kan mild zijn, maar ook pittig. Het wordt traditioneel gegeten als ontbijt.
hoofdgerecht
4 personen
380 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de peterselie fijn.
Verwarm de olie in de grote koekenpan (of hapjespan) op middelhoog vuur. Fruit de ui 5 min. onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, paprika, peterselie, paprikapoeder en het komijnzaad 2 min. mee.
Doe de gepelde tomaten bij het ui- paprikamengsel. Plet ze iets met een lepel tegen de zijkant van de pan. Schep om, breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Laat 10 min. zacht koken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak een kuiltje in het tomatenmengsel met de achterkant van een lepel en breek er voorzichtig een ei boven. Herhaal dit met de rest van de eieren. Bestrooi elk ei licht met peper. Leg de deksel op de pan en laat het mengsel 5-7 min. zacht koken, tot het eiwit net is gestold.
Verwarm de pita’s in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de koriander fijn. Bestrooi de shakshuka met de koriander en serveer het gerecht met de pita’s.
bereidingstip:Dit gerecht kun je t/m stap 3 een dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Warm de saus dan weer op en breek er daarna pas de eieren boven.
achtergrondinfo:In plaats van tomaten kunnen er ook veel andere groenten in shakshuka, afhankelijk van wat er in het seizoen is en wat er in de koelkast ligt.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
1 biologische ui
2 tenen biologische knoflook
2 AH Biologisch zoete puntpaprika's
15 g verse platte peterselie
2 el AH Biologisch olijfolie
½ el paprikapoeder
1 el komijnzaad
800 g AH Biologisch gepelde tomaten in blik
4 biologische eieren
4 volkorenpita's
15 g verse koriander
Dit heb je nodig
hapjespan met deksel