- 1
- 2
- 3
Deze crème brûlée van kokos is het ideale toetje tijdens kerst. Dit nagerecht is een variatie op de klassieke Franse crème brûlée die je normaal gesproken met slagroom maakt. In dit recept vervang je de slagroom voor romige kokosmelk. Kokossnippers en kokosbloesemsuiker maken dit dessert nóg meer kokos. Het leukste aan dit recept (behalve het opeten) is natuurlijk de laatste stap: als een echte chef met de gasbrander in de ...
00:49
1
2 x 100 g
AH Crème brulée met karamel vlokken
1
1 l
AH Halfvolle melk
1
250 ml
AH Biologisch Verse slagroom
1
6 stuks
AH Vrije uitloop eieren L
2
750 g
AH Biologisch Kristalsuiker
1
600 g
Van Gilse Witte basterdsuiker
3
1 g
Cookcook Vanille
Alleen in de winkel
8
375 ml
Dourthe Sauternes grands terroirs
14
0,5 l
Warre Port otima 10 year tawny
Aantal personen
3 mandarijnen | |
400 ml verse slagroom | |
4 middelgrote scharreleieren | |
100 gram fijne kristalsuiker | |
1 theelepel vanille-extract | |
1 gram AH Excellent glitterspray goud |
ovenschaal of braadslee
lage ovenschaaltjes (Ø 10 cm)
vershoudfolie
crème-brûléebrander
Verwarm de oven voor op 135 °C. Boen de mandarijnen schoon, rasp de oranje schil van ⅓ van de mandarijnen en snijd in plakjes. Pers de rest van de mandarijnen uit. Breng de slagroom met het mandarijnenrasp aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 min. trekken.
Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers met een garde in een kom met de helft van de suiker, 2 el mandarijnensap (per 4 personen), het vanille-extract en eventueel zout.
Breng de room op middelhoog vuur weer tegen de kook aan. Schenk de hete room geleidelijk door het eimengsel en roer goed tot je een wat dunne custard hebt. Giet de warme custard door een zeef in een maatbeker.
Zet de ovenschaaltjes in de ovenschaal of braadslede en schenk de custard voorzichtig in de schaaltjes. Vul de braadslee tot halverwege de rand van de ovenschaaltjes voorzichtig met heet water en laat de custard in de oven in 45-50 min. gaar worden. De custard is gaar als de bovenkant gestold is, maar in het midden nog een beetje wiebelig is. Hij mag zeker niet vloeibaar zijn. Verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is.
Haal de ovenschaaltjes uit het waterbad en laat op een rooster 30 min. afkoelen. Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren de rest van de suiker erover en karamelliseer gelijkmatig met de crème-brûléebrander. Verdeel de plakjes mandarijn over de crème brûlée en spray de glitterspray erover.