- 1
- 2
- 3
Een vegan kaas-alternatief is ‘kaas’ die gemaakt wordt zonder dierlijke producten te gebruiken. Normaal gesproken wordt kaas van koe-, schapen- of geitenmelk gemaakt. Bij een vegan alternatief voor kaas wordt de romige smaak nagebootst met plantaardige ingrediënten die veel vet bevatten, zoals noten of kokosolie. Van harde kaas tot zachte kaas en roomkaas: van bijna elke kaassoort bestaat wel een vegan alternatief. Zo is er plantaardige plak als alternatief voor jonge kaas voor op je brood, maar er zijn ook plantaardige alternatieven voor geraspte kaas of zelfs camembert.
Vegan smeerbare kaas maken is vrij eenvoudig. Je doet dit door cashewnoten eerst te weken en ze vervolgens heel fijn te pureren in de blender of met een staafmixer. Daarna breng je de ‘kaas’ op smaak met bijvoorbeeld tijm en uienpoeder. Als je harde kaas wilt maken, kun je agar agar - een plantaardig alternatief voor gelatine - gebruiken om het mengsel te laten opstijven.
Ter vervanging van Parmezaanse kaas of Pecorino worden vaak edelgistvlokken gebruikt, omdat deze een soortgelijke hartige smaak (umami) hebben. Als je witte blokjes in je salade wil, kun je ook tofu gebruiken. Bak die wel eerst even knapperig in zonnebloemolie en breng ze dan op smaak met zout.
Hallo, 2020! Vegan kaas van cashewnoten mag tegenwoordig niet op een borrelplank ontbreken. Dit vegan kaasje wurmt zich makkelijk tussen de echte kazen en steelt menig hart. Het recept is op basis van cashewnoten en edelgistvlokken. Tip? Hij is extra lekker in combinatie met knapperige groenten en toastjes.
BORRELHAPJE – 8 PERS. – 10 MIN. + 5 UUR WACHTTIJD
INGRED...
00:35
Meer vegan en vega
Meer dieetwensen
Aantal personen
75 gram ongebrande cashewnoten | |
0.5 citroen | |
1 eetlepel edelgistvlokken | |
0.25 theelepel zout | |
0.5 theelepel uienpoeder | |
1 theelepel gedroogde tijm |
kleine keukenmachine
keukentouw
bakpapier
Week de cashewnoten 4 uur in water. Laat goed uitlekken. Pers de citroen uit en houd 2 el (per 8 personen) apart.
Mix alle ingrediënten, behalve de tijm in de keukenmachine mooi glad. Verdeel de tijm over een plat bord. Vorm van het cashewmengsel een rol van 12 cm lang en rol door de tijm, zodat de rol rondom bedekt is.
Pak de rol strak in met een stuk bakpapier en draai de uiteinden in tegengestelde richting zodat je een strak worstje krijgt. Bind de uiteinden dicht met keukentouw. Laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.