- 1
- 2
- 3
Te veel vlees eten is niet gezond, maar vlees bevat wel voedingsstoffen als eiwitten, ijzer en vitaminen. Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Veganisten en mensen die weinig dierlijke producten eten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken. Plantaardige en dierlijke eiwitten zijn even gezond, maar er is wel een verschil. Dierlijk eiwit in vlees, vis, ei en zuivel levert alle belangrijke aminozuren tegelijkertijd in één pakketje. Bij plantaardige eiwitbronnen ligt dat anders: in plantaardige eiwitten zitten soms minder essentiële aminozuren of in een verkeerde verhouding. Daarnaast is het eiwit uit sommige plantaardige producten soms moeilijker te verteren. Vegetariërs en veganisten kunnen daarom het best verschillende soorten plantaardige eiwitbronnen gebruiken om alle benodigde aminozuren binnen te krijgen. Noten én brood én peulvruchten, bijvoorbeeld.
Van vleesvervangers bestaan talloze varianten. Alleen producten die echt gelijkwaardig zijn aan vlees, noemen we zo. Een goede vleesvervanger bevat eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of B12, weinig zout en is het liefst ook een duurzamere keuze. Traditionele vleesvervangers zoals tofu, tempeh en seitan zijn weinig bewerkt. Variaties hierop zijn bijvoorbeeld vegetarisch gehakt, worstjes of burgers, al dan niet op basis van soja. Zowel in smaak als textuur en voedingswaarden verschillen al deze producten enorm; er is dus niet echt iets generieks te zeggen over hoe gezond ze zijn. Door de toenemende vraag naar vega en vegan producten gaat de ontwikkeling van vleesvervangers ontzettend snel. Zo staan verschillende soorten zeewier, algen, insecten en zelfs kweekvlees al in de coulissen klaar om hun debuut te maken op het main stage.
Vegaburgers zijn misschien wel de makkelijkste vleesvervangers om thuis te maken. Gebruik geraspte of gemalen groente als basis en vul dat aan met verse of gedroogde kruiden, bloem of meel, paneermeel, eventueel wat (vegan) kaas en een eitje of een plantaardig bindmiddel zoals lijnzaad. Hartstikke lekker, en je weet precies wat erin zit. Of wat dacht je van een hele gegrilde portobello als ‘burger’? Juicy, vlezig en bomvol smaak. Nog zo’n groentetopper: een broodje crispy bloemkool, met een krokante jas van panko, Japans broodkruim. Zelfgemaakte burgers kun je goed invriezen. Zorg ervoor dat je ze eerst los van elkaar invriest en dan pas stapelt, of leg stukjes bakpapier tussen de burgers.
Is ‘Wat eten we vandaag?’ bij jou ook altijd de vraag? Dan is een vegetarische roerbak misschien wel iets voor jou. Zeg nou zelf: met maar vijf ingrediënten een overheerlijke maaltijd op tafel zetten, dat klinkt toch ideaal? Voor deze wokschotel met vega kip teriyaki heb je alleen maar rijst, rode uien, stukjes als van kip, spinazie en woksaus nodig. Alles klaar? Wokken maar!
INGREDIËNTEN
275 g mee...
00:22
De hele dag vegetarisch
Meer dieetwensen
Aantal personen
300 gram spaghetti | |
1 prei | |
10 gram verse Italiaanse kruidenmix | |
1 eetlepel milde olijfolie | |
200 gram rulstukjes | |
600 gram pastasaus basilicum | |
250 gram cherrytomaten | |
85 gram rucola |
grillpan
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Was de prei en snijd in dunne halve ringen. Snijd de Italiaanse kruiden fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak de rulstukjes 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de prei en Italiaanse kruiden toe en bak 5 min. mee. Voeg de tomatensaus toe en warm 3 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verhit ondertussen de grillpan zonder olie of boter en gril de tomaatjes 4 min. Keer regelmatig.
Giet de spaghetti af, meng met de rucola en verdeel over diepe borden. Schep de saus erop en verdeel de tomaatjes erover.