- 1
- 2
- 3
Yakitori: letterlijk ‘gegrilde kip’ (yaki = grillen, tori = vogel of kip). Maar tegenwoordig zie je dit Japanse gerecht in vele variaties terug. De naam verwijst daarom nu meer naar de bereidingswijze. De spiesjes worden op smaak gebracht met onder meer sojasaus en mirin, vaak sake en soms een beetje suiker (tare). Traditioneel worden ze gegrild op een houtskoolgrill.
INGREDIËNTEN
125 ml soy...
01:24
Aziatisch koken
Aantal porties
62.5 ml glutenvrije sojasaus | |
62.5 ml mirin | |
25 ml sake | |
0.5 eetlepel rietsuiker | |
0.5 bos salade-ui | |
200 gram kipdijfilet |
grote tapasprikkers
grillpan
Week de tapasprikkers in een kom met water. Breng voor de saus (tare) een steelpan met de sojasaus, mirin, sake en suiker aan de kook. Laat de saus tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 10 min. Verdeel ⅔ van de saus in 1 kom en de rest in een andere kom. Je gebruikt de grote portie voor tijdens het grillen en de kleine voor na het grillen.
Snijd het harde deel van de salade-ui in stukken van 3 cm. Snijd het donkergroene deel grof en kook mee met de saus. Snijd de kip in gelijke stukken van 2 x 3 cm. Rijg om en om de kip en salade-ui horizontaal aan de prikkers. Begin en eindig met de kip.
Verhit de grillpan zonder olie of boter op middelhoog tot hoog vuur en gril (eventueel in 2 delen) de spiesjes 2 min. aan 1 kant. Keer om en gril nog 2 min. Bestrijk ondertussen de gegrilde kant met de tare uit de grote portie. Keer om en gril nog eens 2 min. Herhaal tot de spiesen in minimaal 8 min. gegrild zijn. Verdeel de yakitori over een bord en bestrijk ze rondom met de rest van de tare (de kleine portie).