Panzanella

Panzanella is een broodsalade uit Italië, Toscane om precies te zijn. Traditioneel maak je panzanella van (oud) brood, tomaten en basilicum. Maar je kunt ’m met nog veel meer ingrediënten opleuken, ideaal om restjes op te maken dus!

Ingrediënten

Bereiding

Wat is panzanella?

Wat is panzanella?

Panzanella is een broodsalade uit Italië. Als je zelf panzanella maakt, kun je het beste oud brood gebruiken. Naast brood gaan er vooral tomaten in de Italiaanse salade. Het liefst rijpe, vlezige tomaten, zodat het brood het vocht opneemt en wat zompiger wordt. Verder kun je naar hartenlust variëren met bijvoorbeeld paprika, bosui, ansjovis, olijven en kappertjes.

Welk brood gebruik je voor panzanella?

Welk brood gebruik je voor panzanella?

Oud brood, dat gooien Italianen nooit weg. Ze verwerken het liever in soep, salades of maken er pangrattato van. En dus ook: panzanella. Oud brood neemt de smaak van de tomaten en de dressing extra goed op. Als je dit niet in huis hebt kun je ook focaccia of ciabatta in stukken scheuren en afbakken in de oven.

Kun je panzanella van tevoren maken?

Kun je panzanella van tevoren maken?

Panzanella kun je heel goed van tevoren maken. Sterker nog: het is juist lekker als de smaken van de dressing en de tomaten even in het brood kunnen trekken. Let op: het basilicum voeg je pas toe als je de salade serveert.