- 1
- 2
- 3
American pancakes verschillen nogal van de Nederlandse grote, platte variant. American pancakes zijn een stuk kleiner en er zit rijsmiddel in, waardoor ze uitzetten in de pan en heerlijk luchtig worden. Je stapelt ze meestal op elkaar – eventueel met een klein klontje boter ertussen – wat er meteen heel spectaculair uitziet. Het beslag voor American pancakes maak je met zelfrijzend bakmeel (of een mix van bloem en bakpoeder) én baksoda, waardoor ze extra fluffy worden. Verder gaan er eieren en karnemelk door het beslag. Liever vegan American pancakes? Vervang dan de karnemelk door een plantaardig alternatief en het ei door een heel rijpe, geprakte banaan.
Voor ultiem fluffy pancakes is het belangrijk dat de pannenkoekjes in de pan goed rijzen. Zo ontstaat er lucht in de pannenkoeken en dat maakt ze zo waanzinnig fluffy. Hiervoor gebruik je een combinatie van bakpoeder of zelfrijzend bakmeel en baking soda. Als je echt de handen uit de mouwen wil steken, kun je het eigeel en -wit scheiden en het eiwit stijf kloppen met een mixer of garde. Maak dan de pannenkoeken zoals het recept beschrijft, maar spatel de opgeklopte eiwitten er pas op het laatst doorheen. Fluffy pancakes gegarandeerd!
Wil je uitpakken en naast je pancakes een compleet Amerikaans ontbijt serveren? Bak dan ook eieren, dikke plakken bacon of zelfs een worstje. Heb je zin om nog meer te bakken? Dan zijn ontbijtmuffins ook heel Amerikaans, of maak hartige muffins met spinazie. Ben je na de pancakes wel uitgebakken? Dan waan je je met cornflakes en vers fruit ook direct in the States.
Nieuw in Allerhande: de interactieve kooklesvideo. Leer stap-voor-stap American pancakes bakken. Bekijk deze nieuwe interactieve video en ga aan de slag!
Door op de interactieve blokjes te klikken kun je de kookles in je eigen tempo bekijken en de verschillende stappen makkelijk opnieuw afspelen of doorklikken naar de volgende video. Ook vind je in deze video andere relevante receptlinks, handige instructiefilmpjes e...
00:44
Aantal personen
150 gram zelfrijzend bakmeel | |
1 theelepel baksoda | |
0.5 theelepel kaneel | |
1 eetlepel fijne kristalsuiker | |
175 ml karnemelk | |
1 middelgroot ei | |
50 gram ongezouten roomboter | |
150 gram verse blauwe bessen | |
4 eetlepel ahornsiroop |
platte borden
Zeef het zelfrijzend bakmeel, de baksoda en kaneel boven een kom. Voeg de suiker toe en roer met een garde de karnemelk erdoor. Breek het ei boven het beslag en klop erdoor. Smelt 20 g boter (per 4 personen) en roer door het beslag.
Verhit een klontje boter in een koekenpan en voeg 3 keer een flinke eetlepel beslag toe voor 3 pancakes. Bak de pancakes 4 min. op middelhoog vuur. Keer na 3 min. Neem uit de pan, leg op een warm bord en houd warm onder aluminiumfolie. Bak zo alle pancakes.
Maak op (warme) borden een stapel van 3 pancakes met blauwe bessen ertussen. Bestrooi met de rest van de bessen en besprenkel met de ahornsiroop.