- 1
- 2
- 3
Het is lasagne. Tenminste, als je het gerecht bedoelt. Lasagna is namelijk de naam van het pastablad (dus enkelvoud) waar het gerecht mee gemaakt wordt. De meeste pastagerechten hebben in het Italiaans een naam in meervoudsvorm, simpelweg omdat de gerechten uit meerdere pastastukjes bestaan. Het is dus 1 blad lasagna en meerdere bladen lasagne, en 1 sliert spaghetto en meerdere slierten spaghetti. Mind-blowing, toch? Lasagnebladen kun je trouwens ook gebruiken voor lasagnette, open lasagne of opgerold als canneloni.
Je kunt eindeloos variëren met lasagne. Je kunt gaan voor een klassieke lasagne bolognese maar je kunt ook een van deze populaire lasagne variaties proberen.
Meer Italiaanse recepten
Aantal personen
1 middelgrote ui | |
1 teen knoflook | |
100 gram bleekselderij | |
100 gram winterpenen | |
1.5 eetlepel milde olijfolie | |
75 gram spekreepjes | |
300 gram half-om-halfgehakt | |
1 eetlepel tomatenpuree | |
700 ml volle melk | |
500 gram passata | |
50 gram ongezouten roomboter | |
60 gram tarwebloem | |
100 gram Parmigiano Reggiano | |
250 gram verse lasagne all’uovo |
ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en wortel in blokjes van een ½ cm. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook, groente en spekreepjes 5 min. op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak op middelhoog vuur in 5 min. rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg 200 ml melk (per 4 personen) toe en laat al roerend op hoog vuur bijna helemaal inkoken, dit duurt ca. 5 min.
Voeg de passata toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met de deksel half op de pan 45 min. zachtjes koken.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt op laag vuur de boter in een steelpan met dikke bodem. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de rest van de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens de tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus, bechamelsaus en ¼ van de geraspte kaas. Herhaal 2 keer en eindig met een laagje bechamelsaus en de rest van de geraspte kaas.
Bak de lasagne 25-35 min. in het midden van de oven.