- 1
- 2
- 3
Couscous wordt gemaakt met maar twee ingrediënten: water en durum tarwegriesmeel. Dezelfde ingrediënten als in gedroogde pasta. Het graanproduct is onmisbaar in de Noord-Afrikaanse keuken. Couscous wordt origineel gestoomd i.p.v. gekookt; daar wordt het extra luchtig van. Er bestaat daarvoor zelfs een couscoussière. Een wat?! horen we je denken. Dat is een pan die speciaal is ontwikkeld om couscous te stomen. Vergeet als couscousfan zeker niet een keer het grote Israëlische broertje te proberen: parelcouscous. Of de volkoren variant van couscous, lekker én gezond!
Couscous is met van alles te combineren. Wat we op de redactie zo lekker vinden aan couscous, is dat het andere smaken laat shinen. Zo geven verse en gedroogde kruiden zoals munt, koriander en ras el hanout je couscous een krachtige smaak. In combinatie met een frisse toevoeging van bijv. feta, geitenkaas, yoghurt of citroen til je het graan écht naar een hoger level. In Noord-Afrika eten ze couscous vaak bij een gerecht bereid in een tajine (aardewerken stoofpot). Probeer eens onze tajine met gekruid rundvlees; een echte smaakbom.
Wil je couscous ongekookt of gekookt bewaren? Ongekookte couscous is ongeveer een jaar houdbaar. Zorg er wel voor dat je couscous op een droge, donkere plek bewaart in een afgesloten verpakking. Gekookte couscous is zonder de toevoeging van andere ingrediënten 2 dagen houdbaar in de koelkast. Voeg je ingrediënten toe, weet dan dat deze minder lekker kunnen worden. Sla wordt bijvoorbeeld slap en kan verkleuren, en noten worden minder knapperig. Warm al bereide couscous op in de magnetron (vol vermogen, 30-60 seconden) of verwarm op laag vuur in een koekenpan.
De zacht gestoofde paprika geeft dit couscousgerecht een volle smaak, de specerijen zorgen voor een pittig tintje. Erg lekker met de stevige bite van roze garnalen.
Laat zachtjes stoven
Maak 2 rode paprika’s schoon en snijd ze in dunne reepjes. Snijd 2 uien in dunne halve ringen. Verhit 3 eetlepels olijfolie voor pizza in een koekenpan en bak de paprika en ui 3 minuten op middelhoog v...
02:18
Aantal personen
1 liter water | |
1 eetlepel BioToday bouillonpoeder gistvrij | |
300 gram couscous | |
5 eetlepel traditionele olijfolie |
zeef
aluminiumfolie
Neem een pan met deksel waar een zeef in past. Doe 900 ml water (per 4 personen) met de bouillonpoeder in de pan. Breng aan de kook. Laat op laag vuur zachtjes koken. Doe de couscous in een grote schaal en meng voorzichtig met je handen de rest van het water en de olie erdoor.
Doe de couscous in de zeef en hang de zeef boven de pan. Stoom met de deksel op de pan de couscous in 15-20 min. gaar. Dek eventueel af met aluminiumfolie als er stoom ontsnapt. Doe de couscous opnieuw in een grote schaal en roer met een vork of garde tot losse korrels.