Ramadan recepten

Ramadan: een maand van bezinning en (o.a.) vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Met als Eid al-Fitr om af te sluiten. We wensen met deze recepten iedereen die aan het vasten is: Ramadan kareem!

*niet alle producten zijn halal verkrijgbaar bij Albert Heijn

Ingrediënten

Bereiding

Wat zijn lekkere recepten voor iftar?

Wat zijn lekkere recepten voor iftar?

Iftar is de maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de ramadan en start meestal met dadels en een glas melk of water. Erna kan een verse smoothie ook verfrissend zijn. Wanneer het tijd is voor een soepje, is harira een optie, maar ook deze yoghurtsoep is een fijn ramadanrecept. Ook lekker voor iftar en de avonduren zijn salades en couscous. Een van onze favoriete couscousrecepten is bijvoorbeeld deze couscous met granaatappel. Nog zin in en plek voor een toetje? Dan mag deze baklava met pistache niet ontbreken. Natuurlijk allemaal met halalproducten.

Iftar in verschillende landen

Iftar in verschillende landen

Voor iftar tijdens de ramadan zijn er in verschillende landen andere tradities. Toch wordt bijna overal gestart met de gebruikelijke dadels met water of melk, onder andere om een niet al te groot beroep op de maag te doen na een dag vasten. Hierna volgen meestal meerdere gerechten of staat de tafel vol met hapjes. Zo zijn in Marokko, afhankelijk van de regio, harira (linzensoep) en chebakia (zoet honingkoekje) gebruikelijk. In Indonesië zul je kolak (gestoofde banaan met palmsuiker en kokos) of een bevroren-fruit-salade voor iftar krijgen. De ramadan sluit af met het driedaagse feest Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest.

Burma Baklava (opgerolde baklava met pistache)

Baklava is een verzamelnaam voor allerlei soorten zoet gebak, gemaakt met flinterdunne laagjes deeg en een vulling van (meestal) honing en gehakte noten. Het wordt gegeten in de Balkan, Turkije, Griekenland, sommige landen in Noord-Afrika, Centraal Azië en het Midden-Oosten. Men vermoedt dat de oorsprong in het Ottomaanse rijk ligt. Na een jarenlange strijd wist Turkije in 2013 de Gaziantep baklava als eerste Turkse product...

01:31