Wereldwijd zijn er talloze hetesaussoorten, die worden gemaakt van verschillende soorten pepers. Naast oude bekenden als sambal en tabasco groeit het aanbod van nieuwe hete smaakmakers. Denk aan sriracha (zoetig met knoflook) uit Thailand, chipotle (gerookte jalapeño) uit Mexico, harissa (peperpasta met specerijen) uit Noord-Afrika en chili-olie uit China. De pepers die vaak voor hete saus gebruikt worden, zijn lomboks (rode pepers), rawits en jalapeño’s.
Hete saus kun je serveren bij verschillende gerechten, van borrel tot hoofdgerecht. Denk aan zoete chilisaus bij Vietnamese loempia’s, tabasco in een Bloody Mary (of een Virgin Mary, zonder alcohol) of roer wat harissa door zelfgemaakte hummus. En: een gewone boterham met avocado krijgt een spicy upgrade met wat sriracha. Maar je kunt er ook mee koken! Denk aan je favoriete sambal in sambalkip of sambalboontjes, een chipotlesaus door de vulling van Mexicaanse taco’s of burrito’s en Chinese chili-olie als extraatje bij deze Dandan-noedels.
Het toevoegen van suiker helpt als je een gerecht te heet hebt gemaakt, omdat het de smaken in balans brengt. Zuivel, bijvoorbeeld een glas melk, werkt het beste om de brand in je mond te blussen op het moment dat je al aan het eten bent. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, helpt het níét om water te drinken als je iets heets hebt gegeten.
Tijdens je zwangerschap kun je veilig pittig eten.