- 1
- 2
- 3
Of je nu gaat voor een rijkgevulde noedelsoep of een vliegensvlug wokgerecht: noedels zijn absoluut onmisbaar in de Aziatische keukens. Van eiernoedels tot udon, van ramen tot mihoen. Elk land, elke streek en elk gerecht heeft z’n eigen kenmerkende noedel. Wat is jouw favoriet?
De vegetarische versie van ramen, Japanse noedelsoep, wordt oorspronkelijk gemaakt op basis van dashi en gedroogde shiitake. Wij hebben een nèt andere versie gemaakt, die we daarom liever noedelsoep noemen in plaats van ramen. Een kom ramen bestaat traditioneel uit verschillende, even belangrijke componenten: de tare (spreek uit als ‘tah-reh’) als smaakmaker van de bouillon, de bouillon zelf, noedels, toppings en eventueel ...
02:23
Aantal personen
2 middelgrote uien | |
300 gram witte kool | |
200 gram winterpeen | |
100 gram shiitake | |
6 bosuitjes | |
2 eetlepel cooking sake | |
2 eetlepel sojasaus | |
1 eetlepel oestersaus | |
2 eetlepel sesamolie | |
1 eetlepel kristalsuiker | |
200 gram gerookte spekreepjes | |
600 gram udon thick noodles | |
35 gram ingelegde gember |
Halveer de uien en snijd de helften in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Snijd de kool in repen van 1½ cm. Schil de winterpeen en snijd in de breedte in stukken van 4 cm, vervolgens in de lengte in plakken van een ½ cm en die plakken weer in dunne reepjes (julienne). Snijd de shiitake in plakken van een ½ cm en de bosuitjes in stukken van 4 cm.
Zet alvast de saus klaar: meng de sake met de sojasaus, oestersaus, sesamolie en suiker.
Verhit een grote wok zonder olie of boter op hoog vuur. Roerbak de spekjes in 3 min. knapperig. Voeg de ui, kool, winterpeen, shiitake en bosui toe en roerbak nog 3 min. op hoog vuur. Voeg de noedels toe en roerbak 1 min. Schep de saus erdoor en roerbak nog 1 min.
Snijd de ingelegde gember in flinterdunne reepjes. Serveer de noedels met de gesneden gember.