- 1
- 2
- 3
Luikse en Brusselse (ook wel Belgische) wafels vinden beide hun oorsprong in België. De verschil ligt in hun textuur, ingrediënten, vorm en smaak. De Luikse wafel herken je aan de 'ovale' vorm, de knapperige korst, het stevige deeg en de zoete smaak. De Belgische wafels zijn rechthoekig, licht, luchtig, krokant en minder zoet dan de Luikse variant. Hierdoor leent de Belgische wafel zich goed voor verschillende toppings. Of wat dacht je van de Amerikaanse variant 'chicken and waffles'?
Je kunt eindeloos variëren met wafels. Ga voor een zoete wafel met chocolade of met kersen en slagroom. Maar hartige wafels zijn ook lekker, bijvoorbeeld met ei of zalm. Wil je liever een gezonde wafel? Deze wafels met havermout en banaan zijn net zo lekker! Eet je vegan, ga dan voor deze speculooswafels met karamelpopcorn. En als je glutenvrij eet kun je het meel vervangen door glutenvrij meel. Voor ieder wat wils dus!
Wafels geserveerd maar zijn ze kleverig of zacht? Hier kan het door komen (en zo los je het op):
Voor brunch of lunch, als gebakje of als snack: Belgische wafels kunnen eigenlijk áltijd. Traditioneel, met slagroom, poedersuiker of warme kersen. Maar ook zie je ze steeds vaker met hartige topping. Denk aan de Amerikaanse ‘chicken and waffles’.
Beslag maken voor Belgische wafels
Verwarm 250 ml melk en 250 ml water in een steelpan tot lauwwarm. Doe 350 g bloem in een kom...
00:34
Aantal porties
120 gram ongezouten roomboter | |
300 gram zelfrijzend bakmeel | |
2 theelepel kristalsuiker | |
0.5 theelepel zout | |
4 middelgrote scharreleieren | |
180 gram volle yoghurt | |
300 ml volle melk |
bakkwast
wafelijzer
Smelt de boter. Roer in een kom het bakmeel, de suiker en het zout door elkaar met een garde.
Klop in een andere kom de eieren los met een garde. Roer de yoghurt, melk en 100 g gesmolten boter (per 4 wafels) erdoor.
Schenk, al roerend, het yoghurtmelkmengsel bij de droge ingrediënten. Roer goed met de garde tot het net gemengd is, een paar klontjes zijn niet erg.
Verwarm de oven voor op 80 °C. Verwarm het wafelijzer voor. Vet het ijzer licht in met wat gesmolten boter, boven en onder. Vul het ijzer met ¼ van het beslag. Sluit het wafelijzer en bak de wafel in ca. 8 min. lichtbruin en gaar. Herhaal met de rest van de gesmolten boter en de rest van het beslag. Hou de gebakken wafels warm in de oven. Lekker met een klontje boter en ahornsiroop.