Wafels

Zelf wafels maken is ontzettend leuk én makkelijker dan je denkt. En als je eenmaal de slag te pakken hebt, kun je er eindeloos mee variëren. Tijd om dat wafelijzer uit de kast te halen dus! Met welk recept begin jij?

Wafel recepten

Luikse wafels maken

Ingrediënten

Aantal porties

120 gram ongezouten roomboter

300 gram zelfrijzend bakmeel

2 theelepel kristalsuiker

0.5 theelepel zout

4 middelgrote scharreleieren

180 gram volle yoghurt

300 ml volle melk

Dit heb je nodig

  • bakkwast

  • wafelijzer

  1. Smelt de boter. Roer in een kom het bakmeel, de suiker en het zout door elkaar met een garde.

  2. Klop in een andere kom de eieren los met een garde. Roer de yoghurt, melk en 100 g gesmolten boter (per 4 wafels) erdoor.

  3. Schenk, al roerend, het yoghurtmelkmengsel bij de droge ingrediënten. Roer goed met de garde tot het net gemengd is, een paar klontjes zijn niet erg.

  4. Verwarm de oven voor op 80 °C. Verwarm het wafelijzer voor. Vet het ijzer licht in met wat gesmolten boter, boven en onder. Vul het ijzer met ¼ van het beslag. Sluit het wafelijzer en bak de wafel in ca. 8 min. lichtbruin en gaar. Herhaal met de rest van de gesmolten boter en de rest van het beslag. Hou de gebakken wafels warm in de oven. Lekker met een klontje boter en ahornsiroop.

Wat is het verschil tussen Luikse en Belgische wafels?

Wat is het verschil tussen Luikse en Belgische wafels?

Luikse en Brusselse (ook wel Belgische) wafels vinden beide hun oorsprong in België. De verschil ligt in hun textuur, ingrediënten, vorm en smaak. De Luikse wafel herken je aan de 'ovale' vorm, de knapperige korst, het stevige deeg en de zoete smaak. De Belgische wafels zijn rechthoekig, licht, luchtig, krokant en minder zoet dan de Luikse variant. Hierdoor leent de Belgische wafel zich goed voor verschillende toppings. Of wat dacht je van de Amerikaanse variant 'chicken and waffles'?

Welke wafelvariaties kan ik maken?

Welke wafelvariaties kan ik maken?

Je kunt eindeloos variëren met wafels. Ga voor een zoete wafel met chocolade of met kersen en slagroom. Maar hartige wafels zijn ook lekker, bijvoorbeeld met ei of zalm. Wil je liever een gezonde wafel? Deze wafels met havermout en banaan zijn net zo lekker! Eet je vegan, ga dan voor deze speculooswafels met karamelpopcorn. En als je glutenvrij eet kun je het meel vervangen door glutenvrij meel. Voor ieder wat wils dus!

Waarom zijn mijn wafels kleverig of zacht?

Waarom zijn mijn wafels kleverig of zacht?

Wafels geserveerd maar zijn ze kleverig of zacht? Hier kan het door komen (en zo los je het op):

  • Wafelijzer niet heet genoeg: bij het maken van een wafel is het belangrijk dat je wafelijzer heet is. De buitenkant moet direct bakken en stollen. Laat je wafelijzer minstens vijf minuten opwarmen.
  • Beslag is te nat: het kan zijn dat er iets niet goed is gegaan met de verhoudingen. Te vochtig? Zo kunnen je wafels zacht blijven. Weeg alles dus goed en nauwkeurig af.

Belgische wafels

Voor brunch of lunch, als gebakje of als snack: Belgische wafels kunnen eigenlijk áltijd. Traditioneel, met slagroom, poedersuiker of warme kersen. Maar ook zie je ze steeds vaker met hartige topping. Denk aan de Amerikaanse ‘chicken and waffles’.

Beslag maken voor Belgische wafels
Verwarm 250 ml melk en 250 ml water in een steelpan tot lauwwarm. Doe 350 g bloem in een kom...

00:34

Probeer deze

Naar alle wafels