De Turkse keuken is erg gevarieerd en kent een lange traditie. In de gerechten vind je invloeden uit Iran, Irak, Egypte en de Balkan. De Turkse keuken heeft ook veel blijvende invloed gehad op de keukens van Europa en het Midden-Oosten. Turkse gerechten zijn meestal gebaseerd op fruit, groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades en worden vaak met yoghurt gegeten. De keuken staat ook bekend om het Turkse ontbijt.
Begin de dag met een uitgebreid Turks ontbijt en je hebt de komende uren gegarandeerd geen trek. Bij een Turks ontbijt staat de hele tafel vol. Eieren mogen daarbij niet ontbreken. Wat dacht je van çilbir, dat je uitspreekt als ‘tsjulbur’? Deze Turkse gepocheerde eieren serveer je op warme knoflookyoghurt. Fluweelzacht! Verder staan er vaak kleine gerechtjes op tafel. Van platbrood tot boter, honing, olijven, tomaten en verschillende soorten groenten zoals paprika en komkommer. Bij het ontbijt wordt er zwarte thee gedronken.
Lahmacun, dat je uitspreekt als 'lag-maa-djoen', is de Turkse naam voor het gerecht dat we in Nederland gemakshalve kennen als Turkse pizza. De dunne bodem wordt belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. In Turkije serveren ze de lahmacun vaak open en snijden ze 'm in vieren. In Nederland wordt de Turkse pizza meestal opgerold.
Turkse gerechten