- 1
- 2
- 3
Granola en muesli zijn allebei ontbijtproducten. Hoewel de verschillen per recept en per merk groot zijn, is het over het algemeen zo dat granola geroosterd wordt en muesli niet. Daarbij wordt voor het roosteren vaak iets van zoetstof (honing, agavesiroop, ahornsiroop of rietsuiker) en soms olie aan granola toegevoegd. Granola is vaak knapperiger dan muesli.
Je kunt granola heel makkelijk zelf maken. Meng allereerst de granen die je wilt gebruiken (bijvoorbeeld havervlokken) met grofgehakte noten en/of pitten en zaden. Daar voeg je eventueel wat olie en een zoetstof (honing, agavesiroop, ahornsiroop of rietsuiker) aan toe om het knapperiger en zoeter te maken. Je kunt de granola verder op smaak brengen met specerijen, zoals kaneel, koek- en speculaaskruiden of kardemom. Rooster de granola ca. 30 minuten in de oven. Schep elke 10 minuten even om. Laat afkoelen en meng eventueel met fijngehakt gedroogd fruit, zoals abrikozen, rozijnen of cranberry’s. Ook lekker: hartige granola!
Bewaar granola op kamertemperatuur in een luchtdichte pot of bak. Het blijft dan ongeveer 2 weken goed. Na die tijd wordt de granola minder krokant en dus wat minder lekker. Je kunt granola ook invriezen in een diepvrieszak of -bak. Stop die zo vol mogelijk, op die manier is er zo min mogelijk kans op ijsvorming. Haal de granola de avond voor gebruik uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien. Dit kan natuurlijk ook per portie!
Aan granola wordt vaak relatief veel suiker of andere zoetstof toegevoegd. Dat maakt granola minder gezond. Gemaakt van volkoren granen, noten, specerijen en zonder veel toegevoegde suikers kan granola wel een gezonde optie zijn.
Zelf een lekker ontbijt maken? Granola is een goede start van je dag en helemaal niet moeilijk om te maken. Bekijk de video voor een stap voor stap uitleg.
Mixen en roosteren
Verwarm de oven voor op 170 graden. Hak 95 gram hazelnoten grof. Meng de hazelnoten, 6 eetlepels honing, 6 eetlepels zonnebloemolie, 300 gram havermout en 55 gram geraspte kokos in een kom. Strooi het mengsel over een ...
01:24
De hele dag gezond
Aantal porties
25.33 gram ongebrande hazelnoten | |
1.6 eetlepel vloeibare honing | |
1.6 eetlepel zonnebloemolie | |
80 gram havermout | |
14.67 gram geraspte kokos | |
26.67 gram pompoenpitten | |
40 gram gedroogde cranberry's |
bakpapier
Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de hazelnoten grof. Meng de hazelnoten, honing, olie, havermout en kokos in een kom.
Strooi het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 30 min. krokant. Schep elke 10 min. om. Neem de granola uit de oven en laat op een rooster in 1 uur helemaal afkoelen. Meng de afgekoelde granola met de pompoenpitten en cranberry’s.
Bewaar in een afgesloten pot. Je kunt de granola maximaal 2 weken bewaren.