Köfte, kafta, kofta, kefta, kefte, keftedákia: het zijn allemaal woorden voor ongeveer hetzelfde gerecht. ‘Gehaktballetjes’ of platte burgertjes van gemalen rund- of lamsvlees die in het Midden-Oosten, Turkije en Griekenland worden gegeten. Zelfs binnen een land kan de naam van het gerecht verschillen. Köfte verschilt zowel in vorm als in maat, en je ziet het vlees zowel op spiesjes als zonder.
Voor köfte breng je eerst het gehakt op smaak met zout, peper, gesnipperde ui en specerijen. Dat laatste kan alleen komijn zijn, maar ook een uitgebreider mengsel zoals seven spice. Dat bestaat uit piment, kaneel, kruidnagel, korianderzaad, komijn, zwarte peper en nootmuskaat, maar kan per recept verschillen. Dit mengsel wordt ook wel baharat genoemd. Van het gehakt vorm je afhankelijk van het recept balletjes, burgertjes of langwerpige ‘worstjes’ die je met of zonder spiesje grilt en eet met peterselie, ui en citroen en eventueel een saus en platbrood.
Vaak wordt er platbrood gegeten bij köfte, net als een saus op basis van volvette yoghurt met knoflook of toum, een dikke saus op basis van knoflook, olie, citroensap en zout. Peterselie zit vaak ín het gerecht, maar wordt er ook vaak bij geserveerd, meestal in combinatie met ui, citroen en soms sumak.
Is 'wat eten we vandaag?' bij jou ook altijd de vraag? Vanavond eten we Turks! Deze köfte kebab met yoghurtsaus is heerlijk als doordeweekse maaltijd. Een hoofdgerecht met vlees dat naast budgetproof ook een gezond recept is! Lekker met frisse komkommer en augurken in volkoren pitabroodjes. Hiermee krijg je iedereen aan tafel.
Kebab maken
Snipper 2 sjalotten. Snijd 15 g peterselie fijn. M...
00:43
Wereldse smaken