- 1
- 2
- 3
De mogelijkheden met appels zijn eindeloos: van zoete baksels als appelflappen, appeltaart en appelcrumble tot een fris, zoet accent in een salade, appelstamppot of pompoensoep met appel. Appels kun je 3 tot 7 dagen buiten de koelkast bewaren, en ze blijven 2 tot 4 weken houdbaar in de koelkast. Appels rijpen sneller als ze naast ander rijp fruit liggen, bijvoorbeeld bananen, dus houd daar rekening mee.
Appelmoes maak je met een friszure appel zoals goudreinet of elstar. Snijd in blokjes en breng met water, citroensap, wat kaneel en suiker aan de kook. Draai het vuur laag, zet de deksel schuin op de pan en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Voor een gladde appelmoes pureer je het mengsel met een staafmixer.
De lekkerste appeltaart maak je met een stevige, friszure appel zoals goudreinet, elstar of jonagold. Het zure in de appels is lekker als tegenhanger van het zoete deeg. Doordat elstar en jonagold zoeter zijn dan goudreinet, hoeft er als je die soorten gebruikt minder suiker bij. Het is belangrijk dat de appels stevig zijn, zodat de appelstukjes geen moes worden bij het verhitten. Zo heeft de taart nog een lekkere bite als-ie uit de oven komt. Snijd de stukjes appel ook niet kleiner dan 2 x 2 cm.
Meer recepten met fruit
Aantal porties
4 plakjes diepvries bladerdeeg | |
160 gram elstar-appels | |
20 gram rozijnen | |
0.4 theelepel gemalen kaneel | |
2.4 eetlepel fijne kristalsuiker | |
0.4 middelgroot scharrelei |
bakpapier
bakplaten
bakkwast
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verdeel het bladerdeeg over twee met bakpapier beklede bakplaten en verwijder de plastic velletjes. Laat in 5 min half ontdooien.
Schil ondertussen de appels en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise). Meng de appel met de rozijnen, kaneel en de helft van de suiker in een kom.
Verdeel steeds ca. 3 el vulling over de helft van elk plakje bladerdeeg, houd rondom een rand vrij. Vouw het bladerdeeg diagonaal over de vulling en druk de randen met de tanden van een vork goed op elkaar.
Klop het ei los. Bestrijk de flappen met een bakkwast met het ei en bestrooi met de rest van de suiker. Bak in ca. 20 min. net onder en boven het midden van de oven goudbruin en gaar. Wissel de bakplaten halverwege.