- 1
- 2
- 3
Ramadan: een maand van bezinning en (o.a.) vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Met als Eid al-Fitr om af te sluiten. We wensen met deze recepten iedereen die aan het vasten is: Ramadan kareem!
*niet alle producten zijn halal verkrijgbaar bij Albert Heijn
Iftar is de maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de ramadan en start meestal met dadels en een glas melk of water. Erna kan een verse smoothie ook verfrissend zijn. Wanneer het tijd is voor een soepje, is harira een optie, maar ook deze yoghurtsoep is een fijn ramadanrecept. Ook lekker voor iftar en de avonduren zijn salades en couscous. Een van onze favoriete couscousrecepten is bijvoorbeeld deze couscous met granaatappel. Nog zin in en plek voor een toetje? Dan mag deze baklava met pistache niet ontbreken. Natuurlijk allemaal met halalproducten.
Voor iftar tijdens de ramadan zijn er in verschillende landen andere tradities. Toch wordt bijna overal gestart met de gebruikelijke dadels met water of melk, onder andere om een niet al te groot beroep op de maag te doen na een dag vasten. Hierna volgen meestal meerdere gerechten of staat de tafel vol met hapjes. Zo zijn in Marokko, afhankelijk van de regio, harira (linzensoep) en chebakia (zoet honingkoekje) gebruikelijk. In Indonesië zul je kolak (gestoofde banaan met palmsuiker en kokos) of een bevroren-fruit-salade voor iftar krijgen. De ramadan sluit af met het driedaagse feest Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest.
Baklava is een verzamelnaam voor allerlei soorten zoet gebak, gemaakt met flinterdunne laagjes deeg en een vulling van (meestal) honing en gehakte noten. Het wordt gegeten in de Balkan, Turkije, Griekenland, sommige landen in Noord-Afrika, Centraal Azië en het Midden-Oosten. Men vermoedt dat de oorsprong in het Ottomaanse rijk ligt. Na een jarenlange strijd wist Turkije in 2013 de Gaziantep baklava als eerste Turkse product...
01:31
Aantal personen
1 meergranen afbakstokbrood | |
1 middelgrote ui | |
2 tenen knoflook | |
100 gram winterpeen | |
100 gram iets kruimige aardappelen | |
4 eetlepel milde olijfolie | |
70 gram tomatenpuree | |
0.5 eetlepel gemalen komijn | |
0.5 eetlepel paprikapoeder | |
1.5 liter kokend water | |
2 groentebouillonblokjes | |
200 gram gedroogde rode linzen | |
1 citroen | |
5 gram verse peterselie |
staafmixer
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het stokbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking af. Snipper ondertussen de ui, snijd de knoflook fijn. Schil de peen en aardappel en snijd beide in blokjes van 1 cm. Verhit de helft van de olie in een (soep)pan en bak de ui, peen en aardappel 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, tomatenpuree, gemalen komijn en de helft van de paprikapoeder toe en bak nog 2 min. mee, roer af en toe door.
Schenk er het kokend water bij en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng de soep aan de kook en laat 15 min. zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer.
Spoel ondertussen de linzen af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de linzen toe aan de gepureerde soep en kook nog 15 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Boen de citroen schoon en pers die vervolgens uit. Meng per persoon een halve el citroensap met de rest van de olie en de rest van de paprikapoeder. Snijd de peterselie fijn.
Verdeel de soep over de kommen. Besprenkel met het oliemengsel en bestrooi met de fijngesneden peterselie. Serveer het stokbrood erbij.